utorok 7. januára 2014

Ďalšie 2 dobré rady, ako si vytvoriť talianske prostredie doma + odkazy

   Obe rady vychádzajú z viery, že čím viac ste obklopení cudzokrajným prostredím, tým rýchlejšie sa vám dostane "pod kožu".
   Čítala som o chlapíkovi, ktorý sa za pár mesiacov, väčšinou za tri, plynule naučil cudziu reč. Ako? Keď sa chcel naučiť po česky, odsťahoval sa do Prahy, stretával sa len s Čechmi a ani za svet nepoužil svoju reč - angličtinu, mimochodom. Radšej ruky, nohy. Potom sa sťahoval do Thajska, Nemecka, Španielska, Francúzska...
   Nasledovné rady ponúkajú trocha lacnejší spôsob, ako sa "obklopiť" cudzím jazykom, v tomto prípade taliančinou:

1.  Nalepte si na predmety lístky s ich názvom
v taliančine
Táto metóda je dobrá hlavne pre začiatočníkov, ale poslúži aj pokročilým, keď sa učia nejakú terminológiu (napríklad periodická sústava prvkov zavesená na stene vo zväčšenej forme s talianskymi názvami je užitočná vec).
Čím viac slovíčok viete, tým lepšie pre vás. Bohatá slovná zásoba vám dodá sebavedomie, keď vám už nezostane nič iné než použiť taliančinu. Takže takmer v celom Taliansku, pretože je vzácne, ak Talian/ka nad 30 ovláda aj iný jazyk než ten svoj. Rozumejú príbuzným jazykom, slovenčina ale nie je ten prípad.
Oznámte ľuďom, ktorí s vami zdieľajú domácnosť, že je to vlastne v záujme vás všetkých a polepte všetko, čo potrebujete papierikmi s označením v taliančine. Za pár dní už nebudete vedieť, čo by ste ešte polepili. Už budete poznať všetko okolo vás.
Je to zábavnejšia forma, než pozeranie do stropu pri "bifľovaní" slovíčok.


2.  Obklopte sa taliančinou vďaka médiám
Obklopiť sa nimi poslúži študentom všetkých úrovní, od A až po C. Stačí trocha pátrania, niekedy aj peňazí (alebo využite odkazy nižšie). Ale len keď si chcete zaplatiť vysielanie, ktoré ponúka talianske kanály, alebo si kúpiť taliansky denník. U nás nie sú lacné, jeden vás ale nezruinuje. Nakúpte si pár pri svojej najbližšej ceste do Talianska. Knihy kúpite už od 1 €.
Nemusí vás to stáť nič, ak si všetko, čo vás zaujíma, nájdete na internete.


1. Púšťajte si často talianske rádio, seriály, filmy. V talianskych programoch nie je núdza o súťaže typu "Koleso šťastia", kde nechýba hláskovanie a hádanie prísloví. Z jazykovej stránky je užitočná aj predpoveď počasia, súťaž krásy či program o varení.

- pozrite si vysielanie RAI - nad nápisom "Benvenuto nel servizio di Rai Replay" si zvoľte dátum, naľavo vyberte stanicu a už si len zvolíte, čo si chcete pozrieť: http://www.rai.tv/dl/replaytv/replaytv.html#
- zoznam talianskych rádií. Po kliknutí na zvolené rádio prejdete na jeho stránku, potom kliknite tam, kde uvidíte nápis online (ak treba, inštalujte požadovaný plugin) :) a ocitnete sa medzi Talianmi: http://www.italia.fm/

2. Čítajte. Čokoľvek. Ak s taliančinou začínate, nájdite si text, z ktorého nemáte na prvý pohľad hrôzu, a prejdite si ho od začiatku do konca. Nech vám to kľudne trvá tri dni. Čítajte si text a snažte sa porozumieť nielen oddeleným slovám, ale textu ako celku. Pátrajte po význame slov, teda zisťujte čo, ako a prečo. Toto cvičenie vám poslúži viac, ako keď sa len učíte jeden gramatický jav a potom ho precvičujete základnými cvičeniami.

- denník Corriere della Sera:   http://www.corriere.it
ODPORÚČAM:
- tu si môžete zdarma stiahnuť krásne časopisy pre deti /teda i pre študentov/ aj s komiksom :
   http://www.vivacemente.it/giornalini.html

Prečítajte si aj:
2 najlepšie rady, aké vám môžem dať, keď sa učíte cudzí jazyk


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára