Talianska
večera má niekoľko chodov, tak ako náš „nedeľný obed“. Cez týždeň si možno
vyberať dvoj- / troj– kombináciu z nasledovného:
ANTIPASTO
- predjedlo
Často je jeho súčasťou olivový olej. Stačí dať do
misky trocha kvalitného oleja, natrhať kúsky bagety a predjedlo je na
svete. Opečená bagetka pokvapkaná olejom a obložená podľa receptu či
fantázie sa nazýva bruschetta. Ďalšou obľúbenou pochúťkou je šalát l´insalata
Caprese vo farbách Talianska- biela mozzarella, zelená bazalka – basilico,
a červené paradajky - pomodori.
-
- prvý chod
Na prvom mieste sú cestoviny – pasta (znamená aj „cesto“),
na druhom opäť cestoviny. Ďalej to môže byť : opäť šalát (aj cestovinový), rizoto,
prípadne zelenina na akýkoľvek spôsob - zapečená cuketa, baklažán. Medzi prvé
chody patrí aj polievka – minestra / zuppa.
SECONDO PIATTO
-
- druhý chod
Tu hrá hlavnú úlohu mäso - carne. Veľa talianskych
receptov využíva jahňacie - vitello, hovädzie – bue,
zatiaľ čo s bravčovým – maiale sa v Taliansku nestretnete v takej miere ako
v oblasti Čiech a Slovenska. Každý región využíva niektoré druhy mäsa
viac, niektoré menej. Ryba a plody mora – pesce e frutti di mare dominujú v každej z nich.
CONTORNO
-
- príloha
Príloha má v talianskej gastronómii rovnakú
podobu ako v tej francúzskej, je to teda len kúsok niečoho, čo je
priložené k hlavnému jedlu. Sú to zemiaky – patate, ryža – riso,
či opäť šalát – insalata. Slovenská verzia- pol na pol – by taliansky žalúdok
riadne potrápila. To vysvetľuje, prečo dá Talian na dovolenke v niektorých
krajinách prednosť návšteve talianskej reštaurácie pred poznávaním miestnych
chutí. Bolo by mu proste zle.
DOLCE
-
- zákusok
Tradičné talianske dezerty netreba predstavovať, ale
keby predsa : tiramisù, panna cotta, zmrzlina – gelato, a pod tajuplným názvom macedonia sa ukrýva ovocný šalát.
BEVANDA
- - nápoj (aj BIBITA)
Prvé miesto patrí vode - acqua. U nás si ju väčšinou
objednávame v 3 dcl verzii, v Taliansku sa najviac oplatí objednať si
liter, hlavne keď máte pri jedle spoločnosť. K jedlu patrí aj víno - vino,
hlavne k večeri a v malom množstve, často riedené vodou. Po
jedle treba tráveniu trocha pomôcť, vtedy prichádza na rad káva - caffè.
Ranným nápojom je espresso na dva
hlty, po jedle môže byť aj cappuccino.
Káva pripravená na spôsoby od výmyslu sveta je už skôr považovaná za dezert.
NOTA
BENE!
Preposizione
A + piatto:
lasagne
ALLA bolognese
cotoletta
ALLA milanese = lasagne ALLA
(MANIERA) bolognese
LA PREPOSIZIONE - vždy „ALLA“- zamlčané slovo maniera (spôsob) je ženského rodu. Teda : jedlo na spôsob mesta / krajiny
V ostatných prípadoch sa predložka A spája s určitým členom slova, ktoré za ňou nasleduje :
V ostatných prípadoch sa predložka A spája s určitým členom slova, ktoré za ňou nasleduje :
torta
AL limone
vitello
ALLE verdure = il piatto fatto
con qualcosa, ha sapore di qualcosa
bistecca
AI ferri
pollo
AL forno = il modo
di preparazione
Cvičenie / ESERCIZIO 1
Quale ricetta rappresenta quale
piatto? Collegate.
Ktorý recept predstavuje ktorý
chod? Pospájajte.
1.
ANTIPASTO 2. PRIMO PIATTO 3. SECONDO PIATTO
4.
CONTORNO 5. DOLCE 6. BEVANDA
a. panna
cotta i. risotto con funghi
b. patate
fritte l. panettone
c. bruschetta
al pomodoro m. insalata di patate
d. tortellini
con gamberi n. salmone affumicato
e. la
bistecca al forno o. torta
al limone
f. zuppa
di patate p. pollo
alla veronese
g. Lambrusco
q. filetto di
bue
h. spaghetti
alla bolognese r. le cozze
(CHIAVE / Kľúč : 1. = c,
n, 2. = d, f, h, i, r, 3.= e, p, q, 4. = b, m, 5. = a, l,
o, 6.
= g. )
Cvičenie / ESERCIZIO 2
Scegliete una parte del testo e traducetelo.
Vyberte si časť textu a preložte ho. Kontrola : kurztalianciny@gmail.com
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára