pondelok 27. januára 2014

Talianske menu a predložka A v spojení s jedlom



Talianska večera má niekoľko chodov, tak ako náš „nedeľný obed“. Cez týždeň si možno vyberať dvoj- / troj–  kombináciu  z nasledovného:

ANTIPASTO         
-          predjedlo
Často je jeho súčasťou olivový olej. Stačí dať do misky trocha kvalitného oleja, natrhať kúsky bagety a predjedlo je na svete. Opečená bagetka pokvapkaná olejom a obložená podľa receptu či fantázie sa nazýva bruschetta. Ďalšou obľúbenou pochúťkou je šalát l´insalata Caprese vo farbách Talianska- biela mozzarella, zelená bazalka – basilico, a červené paradajky - pomodori.                         


PRIMO PIATTO     
-          - prvý chod

Na prvom mieste sú cestoviny – pasta (znamená aj „cesto“), na druhom opäť cestoviny. Ďalej to môže byť : opäť šalát (aj cestovinový), rizoto, prípadne zelenina na akýkoľvek spôsob - zapečená cuketa, baklažán. Medzi prvé chody patrí aj polievka – minestra / zuppa.               
      
SECONDO PIATTO
-          - druhý chod
Tu hrá hlavnú úlohu mäso - carne. Veľa talianskych receptov využíva jahňacie - vitello, hovädzie – bue, zatiaľ čo s bravčovým – maiale sa v Taliansku nestretnete v takej miere ako v oblasti Čiech a Slovenska. Každý región využíva niektoré druhy mäsa viac, niektoré menej. Ryba a plody mora – pesce e frutti di mare dominujú v každej z nich.   
                  
CONTORNO
-          - príloha
Príloha má v talianskej gastronómii rovnakú podobu ako v tej francúzskej, je to teda len kúsok niečoho, čo je priložené k hlavnému jedlu. Sú to zemiaky – patate, ryža – riso, či opäť šalát – insalata. Slovenská verzia- pol na pol – by taliansky žalúdok riadne potrápila. To vysvetľuje, prečo dá Talian na dovolenke v niektorých krajinách prednosť návšteve talianskej reštaurácie pred poznávaním miestnych chutí. Bolo by mu proste zle.     
                         
DOLCE   
-          - zákusok
Tradičné talianske dezerty netreba predstavovať, ale keby predsa : tiramisù, panna cotta, zmrzlina – gelato, a pod tajuplným názvom macedonia sa ukrýva ovocný šalát.  
                                   
BEVANDA
-         -  nápoj (aj BIBITA)
Prvé miesto patrí vode - acqua. U nás si ju väčšinou objednávame v 3 dcl verzii, v Taliansku sa najviac oplatí objednať si liter, hlavne keď máte pri jedle spoločnosť. K jedlu patrí aj víno - vino, hlavne k večeri a v malom množstve, často riedené vodou. Po jedle treba tráveniu trocha pomôcť, vtedy prichádza na rad káva - caffè. Ranným nápojom je espresso na dva hlty, po jedle môže byť aj cappuccino. Káva pripravená na spôsoby od výmyslu sveta je už skôr považovaná za dezert.   

                               
NOTA BENE!
Preposizione A + piatto:
lasagne ALLA bolognese
cotoletta ALLA milanese     = lasagne ALLA (MANIERA) bolognese
                                                  LA PREPOSIZIONE - vždy „ALLA“- zamlčané slovo maniera (spôsob) je                                                                                  ženského rodu. Teda : jedlo na spôsob mesta / krajiny

V ostatných prípadoch sa predložka A spája s určitým členom slova, ktoré za ňou nasleduje : 
torta AL limone
vitello ALLE verdure            = il piatto fatto con qualcosa, ha sapore di qualcosa
bistecca AI ferri
pollo AL forno                       = il modo di preparazione


Cvičenie / ESERCIZIO 1
Quale ricetta rappresenta quale piatto? Collegate.
Ktorý recept predstavuje ktorý chod? Pospájajte.

1. ANTIPASTO                      2. PRIMO PIATTO                 3. SECONDO PIATTO                    
4. CONTORNO                      5. DOLCE                                6. BEVANDA                                  

a.       panna cotta                            i.  risotto con funghi
b.      patate fritte                             l.  panettone
c.       bruschetta al pomodoro         m. insalata di patate
d.      tortellini con gamberi              n.  salmone affumicato
e.       la bistecca al forno                 o. torta al limone
f.       zuppa di patate                       p. pollo alla veronese
g.      Lambrusco                            q. filetto di bue
h.      spaghetti alla bolognese          r.  le cozze



              (CHIAVE / Kľúč : 1. = c, n, 2. = d, f, h, i, r, 3.= e, p, q, 4. = b, m, 5. = a, l, o,  6. = g. )




Cvičenie / ESERCIZIO 2
Scegliete una parte del testo e traducetelo. 
Vyberte si časť textu a preložte ho. Kontrola : kurztalianciny@gmail.com


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára